Den 9. mai 2025 ble det vedtatt endringer i konsekvensutredningsforskriften. Endringene innebærer at meldeplikten for nye kraftledninger på 132 kV økes til 50 kilometer. Dette vil redusere byggetiden for slike nettanlegg, og gi kraftprodusenter og sluttbrukere raskere tilkobling til nettet. I tillegg innføres det meldeplikt for konsesjonspliktige solkraftanlegg. Forskriftsendringene trer i kraft 1. juli 2025.
Kraftledninger
Elektrifiseringen og det grønne skiftet har ført til en betydelig økning i etterspørselen etter nettilgang. Flere steder i landet er kapasiteten i strømnettet sprengt, og det er både tid- og ressurskrevende å øke kapasiteten. For å møte den økte etterspørselen, er det nødvendig med både utbygging og mer effektiv utnyttelse av dagens strømnett.
Regjeringen arbeider nå med tiltak for å styrke kapasiteten i strømnettet og redusere saksbehandlingstiden for nye nettanlegg.
Etter gjeldende regler må nettselskaper søke konsesjon for kraftledninger med spenning på 132 kV eller mer og en lengde over 15 kilometer. Dette innebærer at tiltaket må meldes til NVE. Med forskriftsendringen heves meldepliktsgrensen til 50 kilometer. Dette vil forenkle saksbehandlingen for mindre prosjekter og frigjøre ressurser i NVE, slik at større og mer komplekse prosjekter kan behandles raskere.
Solkraftanlegg
Det grønne skiftet fører ikke bare til økt behov for nettilgang, men også til en forventet kraftig vekst i strømforbruket de neste årene. Elektrifisering av transport- og petroleumssektoren, samt etablering av nye datasentre, driver opp etterspørselen etter elektrisitet. Solenergi er en viktig del av løsningen, og det er ønskelig med utbygging av nye anlegg.
I dag kreves det ikke forhåndsmelding før en utbygger kan søke konsesjon for et solkraftanlegg. Nå ønsker Energidepartementet og Klima- og miljødepartementet å innføre meldeplikt også for slike prosjekter. Formålet er å sikre mer åpne og effektive prosesser, der lokalmiljøet får mulighet til å komme med innspill på et tidlig stadium. Dette kan bidra til mer grundige konsekvensutredninger og at prosjekter med høyt konfliktnivå stanses på et tidlig stadium.
I tillegg til innføring av meldeplikt, er det besluttet at også solkraftanlegg under dagens konsesjonsgrense skal kunne bli underlagt krav om konsekvensutredning – dersom anlegget vurderes å kunne ha vesentlig påvirkning på miljø eller samfunn.